4 Çeşit kan grubu vardır. Bunlar; A, B, AB ve 0 dır. Tabi kan grupları bunlarla da sınırlı değildir bu kan gruplarının en önemli özelliği “Rh” değerine sahip olmalarıdır. Rh değeri de “Rh(+)” ve “Rh(-)” olmak üzere ikiye ayrılır.
Kan uyuşmazlığının temeli ise anne ve babanın kan gruplarının “Rh” değerinin birbirinden farklı olmasından kaynaklanmaktadır ve çocuğun kan uyuşmazlığı rahatsızlığına sahip olması babadan ziyade annenin kan grubu ile alakalıdır. Örneğin babanın kan grubu değeri “Rh(+)” ve annenin kan grubu değeri “Rh(-)” tir. Anne karnında ki çocuğun kan grubu değeri babasının ki gibi “Rh(+)” ise sorun yoktur ancak eğer bebeğin kan grubu annenin ki gibi “Rh(-)” ise işte o zaman bebekte kan uyuşmazlığı problemi ile karşı karşıya kalınır.
Aslında anne karnın da değil ama doğum sırasında önemlidir “Rh” değeri. Bir örnek daha vermek gerekirse doğum sırasında bebeğin kanı annenin kanına etki ederse sorun yoktur, ama eğer annenin kanı bebeğin kanına etki ediyorsa o zaman kan uyuşmazlığı problemi ortaya çıkmaktadır. Doğum sırasında ki en önemli olaylardan bir tanesi de fazla kanamalarda Rh(+) kana sahip olan anneye Rh(-) kan verilmesidir. Bu kan uyuşmazlığına yol açacağı gibi daha aşırı dozda kan alımlarında düşüğe bile neden olabilir.
Bu rahatsızlığın tedavisi ise eğer fark edilirse ilk 28 haftada anneye anti-Rh iğnesi yapılmasıdır. Eğer fark edilmez ise bu iğne doğum sonrasında ki 72 saat içerisinde bebeğe yapılmalıdır.[ads1]