Kontrolsüz akyuvar çoğalmasıyla meydana gelen kanser türüdür. Kan kanseri Lösemik ve Alösemik olmak üzere 2’ye ayrılır. Vücutta ki kan sirkülasyonunu tamamlanamaması sonucu oluşan kanser Lösemik, Akyuvarların vücutta azlığına ya da çokluğuna göre oluşan kanser türüne ise Alösemik kan kanseri adı verilir.
Genel olarak ara dönem adı verilen 15 – 60 yaş arası dışında kısacası çocukluktan gençliğe ve gençlikten yaşlılığa uzanan dönemlerde daha fazla görülen hastalık “Beyaz insanlarda” daha az görülmektedir. Hastalığın en vahim yönü ise nedenin tam olarak bilinmemesidir ancak otoriteler tarafından teşhis edilen en büyük bulgu hastalığın genetik olduğudur. Doktorlar bu bulgularına down sendromu hastalarını ve tek yumurta ikizlerini göstermektedirler.
Lösemi kemik iliğinde başlar ve ağır ağır yayılmaya devem eder. Benzen (C6H6) ve bunun gibi birçok kimyasalın da bu hastalığa neden olduğu kanıtlanmış bir gerçektir. Solunum yolu ile vücuda yerleşen bu kimyasallar bir süre sonra kan kanserinin bir çeşidi olan lösemiye yol açmaktadır.
Başta burun olmak kaydıyla vücudun birçok bölümünde kanama, morarma, sürekli yorgun hissetmek, halsizlik ve deri dökülmeleri hastalığın başlıca nedenlerindendir.
Günümüzde erken teşhis edildiği takdirde, hastalıktan kurtulmak o kadar da zor değildir. Bunun yanı sıra ağır ve meşakatli bir tedavi süreci vardır. Kemoterapi, radyoterapi ve ilik nakli gibi birçok tedavi yöntemi tüm dünya da olduğu gibi ülkemizde de başarıyla uygulanmaktadır.