1. Haberler
  2. Makaleler
  3. Altın Nedir , Altın Çeşitleri Nelerdir ?

Altın Nedir , Altın Çeşitleri Nelerdir ?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Altın, parlak ve sarı renkten oluşan metalik bir elementtir.Altının parlak ve sarı rengi, asitlere karşı dirençli olup doğada serbest şekilde bulunması ve kolay işlenmesi gibi özellikleri, insanların ilk yaşam zamanından beri ilgisini çekmeyi başarmıştır. Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz kamaştıran, çok ağır bir metaldir.Kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğundan hava ve su gibi dış faktörlerden asla etkilenmez. Bu sebebten dolayı hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz, donuklaşmaz ve renginde herhangi bir degişiklik meydana gelmez.

[ads1]Altının başka bir özelliği de saf haldeyken çok yumuşak ne narin bir yapıda olmasıdır; bu sebeble şekillendirme ve biçimler verme hiçte zor degildir.Altının ilgi çeken bütün bu özelliginden dolayı insalık tarih boyunca en kıymetli metallerden biri haline gelmiştir ve gelmeyede devam edecek gibi görünüyor.
Altının tarihi Mısır hükümdarlarının zamanında M.Ö. 3200 yıllarında, altın darphanelerde eşit boyda çubuklar halinde çekilerek para olarak kullanıldı.Yani altını ilk kullanan milletlerden biri Mısırlılar.Altının Kimya daki sembolü olan Au Latince Aurum kelimesinden gelmektedir.Altını önemseyen eski milletler; Yunanlar, İranlılar, Makedonyalılar, Asurlular, Sümerler ve Lidyalılar olarak bilinmektedir.

 

Altın Terimleri 

Ayar : Bizim kültürümüze göre altının saflığını göstermeye yarayan ölçü birimine ayar denilir.Fakat ulusal piyasalarda kullanılışı kırat olarak bilinmektedir.Kırat kelimesi hem altının hem elmasın hemde diğer kıymetli taşların ölçümünde sıkça kullanılan birimdir.

Cumhuriyet Altını :Ata Altın olarakta bilinir.Fakat bunların her ikiside aynı altındır.Sadece iki degişik isim biliniyor veya telafuz ediliyor.Kulpsuz ve şekli paraya benzeyen altındır.

Ziynet Altın ; da Tam Altın olarak bilinir.Bu altınada iki tür telafuz biçimi kullanılır.Ziynet Altında Tam Altında aynı altındır sadece farklı adlarda kullanılmaktadır. Tam altın Çeyrek Altının 4 tanesine eşittir ve kulplu altındır.

Gremse Altın (Gramise Altın) = 2,5 luk Altındır.Diğer altın türlerinde oldugu gibi bunlarda aynı altındır lakin iki degişik telafuz şekli vardır.10 Çeyrek altına eşittir.

Çeyrek Altın ; Çeyrek altınında diger altın çeşitleri gibi iki tane telafuz şekli vardır.Piyasada küçük altın olarakta bilinmektedir.[ads1]

Cumhuriyet Altını bir başka tanımla 22 ayar altın para olarak nitelendirebiliriz.Cumhuriyet altınının değişik ebat ve ağırlıkları mevcuttur.Cumhuriyet altını Devlet denetimi altında basılabilir.Devletten izinsiz bastırılması yasaktır.Cumhuriyet altını basımında Devlet in yetkili kurumu Darphane ve Damga Matbaası Genel Genel Müdürlüğüdür.Cumhuriyet altınının iki çeşiti vardır.Bunlar ziynet ve meskuk olarak bilinir.Meskuk altını Ata altını olarakta bilinmektedir.Ziynet altının ise tam beş adet çeşidi bulunmaktadır.

Altın Türleri :

Cumhuriyet Ziynet Altın Türleri

* Çeyrek Ziynet (Ağırlığı : 1.754 gr)
* Yarım Ziynet (Ağırlığı : 3.580 gr)
* Tam Ziynet (Ağırlığı : 7.016 gr)
* İkibuçukluk Ziynet (250 lik olarakta bilinir) (Ağırlığı 17.540 gr)
* Beşli Ziynet (500 lük olarakta bilinir) (Ağırlığı 35.080 gr)

Cumhuriyet Meskuk (Ata Altını) Altın Türleri

* 5 li Kalın (500 lük olarakta bilinir) (Ağırlığı : 36.080 gr)
* 2.5 luk Kalın (250 lik olarakta bilinir) (Ağırlığı : 18.040 gr)
* Lira (Tam) Kalın (Tam olarakta bilinir) (Ağırlığı 7.216 gr)
* Yarım Kalın (Ağırlığı 3.608 gr)
* Çeyrek Kalın (Ağırlığı 1.804 gr)

Çeyrek Altın ;

Çeyrek altın iki çeşitte olup bunlara ziynet ve meskük altın türü adı verilir.
Çeyrek altın Cumhuriyet altınının dörtte biri büyüklügündedir.Ziynet çeyrek altının normali 1,754 gram agırlıgındadır.Minumum agırlıgı 1,747 gram olan çeyrek altının maksimum agırlıgı 1,761 gramdır.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Altın Nedir , Altın Çeşitleri Nelerdir ?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Ballı Hoca - Arıcılık ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin