Hamileliği süresince fazla kilo almamak için rejim yapan ya da farklı sebeplerle yeterince beslenmeyen annelerin, ileride, obez olma riski taşıyan bebekler dünyaya getirdiği, araştırma sonuçlarıyla bilinmekte. İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin internet sitesinde yer alan bir habere göre, İngiliz ve Yeni Zelandalı bilim adamlarının birlikte yaptıkları araştırma, hamile kadınların beslenme düzenlerinin, çocuklarının ileride obeziteye eğilimli olup olmayacağını belirlediğini ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, hamileliği süresince yetersiz ya da kötü beslenen anne adayı, hayatının ileriki yıllarında kilo almaya meyilli bünyelere sahip bebekler dünyaya getiriyor.[ads2]
İngiltere’deki Southampton Üniversitesi ile Yeni Zelanda Büyüme ve Gelişme Araştırma Merkezi’nin yaptığı araştırma, anne karnındaki ceninin, içinde bulunduğu beslenme şartlarına uyum sağlama çabasının, metabolizmasının gelecekte de gıdaya karşı nasıl tepki vereceğini belirlediğini gösteriyor.
Şöyle ki: Sürekli düşük kalorili gıdalara maruz kalan fetus, hayatının ileriki dönemlerinde de gıdaların bu şekilde olacağını varsayarak, metabolizmasını gıda ve yağ depolamaya yönelik ayarlıyor. Bu tür çalışan metabolizma da kişiyi yaşantısının ileriki dönemlerinde kilo sorunuyla karşı karşıya getiriyor. Uzmanlara göre, araştırma, “genetik olarak benzer bireylerin, niçin farklı metabolizmalara sahip oldukları” sorusunun cevabına da ışık tutma özelliğini taşıyor. Bunun için dengeli beslenme ve dengeli kilo artışını sağlamak gerekir.