Ali Türk‘ün 14.03.2014 tarihli blog yazısından alıntıdır.
Erkek arı üretimi arıcılıkta çok önemli bir konudur. Ülkemizde bu önemli konuyu bilen pek fazla bilen yoktur.
Erkek arı niçin önemli, niçin erkek arı üretiyoruz.
Ana arıların çiftleşmesi için erkek arı zaten şart, bunu bilmeyen yoktur.
Erkek arı üretimi yabancı ülkelerde duyumlarımıza göre bir sektör.
Siz ana arı üreteceksiniz, birileri izole bir bölgede sizin istediğiniz erkekleri üretiyor, ana arılarınızı o bölgeye çiftleştirmeye götürüyor.
Ana arı üretiminde başlıca sebeplerden birisi istenilen erkeklerin üretilmesi…
Bu güne kadar öğrendiklerimiz bizlere bunları yapmamızı söyler. Neler öğrenmiştik, erkek arılar ana arıların kopyaları, dolayısı ile iyi kolonilerden sadece ana arı değil, erkek arı üretilmeli. Cümlenin son bölümü henüz ülkemizdeki arıcılık kitaplarına girmedi, bundan sonrakilere belki girer…
Gene duyumlarıma göre bqzı arıcılar diyorlarmış ki siz ne kadar zorlarsanız zorlayın, erkek arı üretme şansınız yok, nedeni ise arı kendisi isteyecekmiş erkek yapmayı.Böyle diyenler bilimsel arıcılıktan uzak ayrıca acayip saçmalamışlar dır.
O zaman arı bildiğini yapacak ise arıcının işi nedir, niye arılarımıza kek veya şurup veriyoruz, niye koloni yönetimi yaptığını söyleyenler vardır…
Arıcılık arıları yönetme sanatıdır. Siz arıyı yönetemezseniz, arı sizi yönetir. Bu kişilerde ben arıcıyım, kolonilerimi yönetiyorum diyemez, çünkü arılar arıcı diyeni yönetmekte…
Erkek arı üretiminin püf noktalarını buradan kısaca açıklayıver eyim.
Erkek arı üretimi veya kolonilerin erkek arıya zorlanması basit bir şey sizde yapabilirsiniz…
Koloniler 5-6 çıta yavrusu olduğunda erkek arı üretirler. Kolonilerde 5-6 çıta arı yok ise siz kolonileri birleştirip yavrulu çıta sayısını oluşturabilirsiniz.
Arı kolonisinde yavrulu çıta sayısını 5-6-7 çıtaya çıkarttık.
Böyle bir koloniye aşırı kek veriyoruz, yani koloni üzerinde 2 kilo kek olmalı. Bu koloniye her gün şurup verilmeli, üsteki resme bakın çift şurupluk vardır.
Bu besleme mantığı kurgusu, karşısında etki tepki olayını oluşturuyorsunuz. Bu kadar yoğun besleme sırasında koloni besin stokuna yönelecek, genelde aşırı bal akımlarında koloniler erkek gözlü petekler örüp gelen nektarı depolarlar.
Siz böyle bir durum oluşturduğunuzda arılar şurupluğa petek örmüyor mu, olay bu kadar basit. Biz şurupluğun hemen bitişiğinde kesilmiş çıtalar giriyoruz, arı baştan işçi gözü örüyor ama besleme yoğunluğu hiç kesilmediğinde petekler erkek gözlü örülmeye başlanmakta, petek örümü sırasında ana arı yeni peteklere yumurta atmaya bayılır zaten. Dolayısı ile bir ay sonrası tabloyu koloniyi zorlayarak öne alıyoruz…
Yaklaşık 20 gün öncesi arılarımıza erkek arı üretim zorlaması bir üst linkte var, neler yapmışız paylaşmışız. Biz yıllardır yaptıklarımızı ve uygulamalarımızı paylaşırız ve side böyle yapın demeyiz, yayını okursun beğenirsin beğenmezsin uygulama arıcının kendisine kalmıştır.
Bakın bu çıtalar bozulmuş, peteklerini üstten 4-5 cm bırakıp tellerini kesmeden petekleri kesmisiz. Arı yeni örülen peteklere erkek arı basmıştır. Yani biz arıyı yönetebiliyoruz, arının keyfini beklersek çok zaman kaybı olabilir. Aynı iş koloni destek ve dengeleme içinde geçerli, niçin koloni dengeliypruz, bırak arı zayıf ise kendisi zaman içinde güçlenmeyecek mi :)
Bozuk peteklerin kesildiği ve yeni peteklerin kesişim noktaları belli. Burada şunu not düşeyim, elimizde örülü erkek arı çıtası varsa bu bir işe yaramıyor verilen besinler anında gözlere dolduruluyor ve istediğimize ulaşamıyoruz…
Hiç bir kimse bu mevsimde 10-15 tane sırf erkek arı yavru çıtası yayınlayamaz. Ancak arıcıyım ve ben arımı yönetirim diyenler bu işleri yapabilir. Seneye bu işi yapacaklar çoğalacaktır:)
Nasılsa işin tüm püf noktalarını yayınlıyorum…
Erkek çıtası olarak daha önce petekleri kesiyordum telleride kesiyordum, yolculukta bu durum sakatlık çıkartıyor. Bu yıl birde petekleri keserken telleri kesmemeye çalıştım oldu. Bozuk petekleri kesiyorsunuz teli kalıyor arı teli kaplayıp geçti…
Üstte peteklerin kesildiği noktalar gayet güzel belli oluyor….
Başka erkek arı üretim yöntemlerimizde var, dölsüz ana arı ile bu iş olur, spermi bitik ana arıya dışarıdan kapalı yavru vere vere erkek üretebilirsiniz. Bu yöntemlerden birisi bu çıtada ve bir sürü doğmuş erkek arılar….Birinci resimle bu resim aynı koloniden….