Bir koloniden 60 kilo bal almak mümkün mü ?

Her arıcı bal akım sezonun da kovan başı üretim miktarını artırmak için çeşitli yöntemler uygulamaktadır. Bu konu da izzet akçay beyin bizler ile paylaştığı yeni bir yöntemi sizler ile paylaşıyoruz.

 

Bırakın hayal kurmayı.
Şaka yaptım. 🙂
1- Çiçekli bir ortam. (Mera)
2- Islah edilmiş arı. (Normalde birliklerden temin edilebilmesi gerekir)
3- Mantıklı bir koloni yönetimi.
İşte bizim üzerinde en çok duracağımız nokta da bu. Hem de çok basit.

Hani arınız 6 çerçeve oluyor da 7.nci çerçeveyi vereceksiniz ya? İşte o çerçeveyi vermeyeceksiniz. E ne yapacaksınız?

Kat vereceksiniz.
O 6 çerçeveyi ortaya alacaksınız sağına soluna ikişer tane bal dolu çerçeve koyacaksınız. Bir ballığın ortasına 2 tane temiz kabarmış koyup, sağına soluna 4 er tane temel petek koyup katı vereceksiniz.

kovanda-peteklerin-yerlesimi peteklerin-yerlesimi

Bu düzene kesinlikle uyun. Hem kuluçkada hem ballıkta.

 

Ballı çerçeve yoksa? 6 çerçevenin sağına soluna 2 şer tane kabarmış koyup uzerine boş ballığı koyacaksınız. Boş ballığın içerisine 10 litre şurubu alabilecek bir kap koyup, kabın içerisine ot, saman vs koyup 10 litre koyu şurubu da samanların üzerine döküp alttaki boş 4 kabarmışa koyduracaksınız. Şurup alma işi bittikten sonra yukardaki gibi katı vereceksiniz.

Bal sağımına kadar, olağan üstü bir durum olmaz ise, yapacağınız tek besleme budur.

Kek :

Ben Giresun şartlarında Ocak 15 de arıyı 100 gram kadar gevşek kek vererek uyandırıyorum. Sezonun ilk genç işçileri çıkmaya başladıktan 15 gün kadar sonra da asıl kek beslemesine başlıyorum. Eğer bulunduğunuz bölgede arıyı geliştirecek yeterli nektar akımı yoksa asıl bal akımı başlayana kadar arının üzerinden keki bir an eksik etmeyin.

Bir daha da arının yanına uğramayacaksınız. Şaka, bir ay yeter. Bir ay sonra ana arı alt kata yavru atmayı “bırakmış ise” kuluçka ve kattaki çerçevelerin yerini, düzeni bozmadan, değiştireceksiniz. Taban sabit değil ise işlem çok kolay. Aynı işlemi 1 ay sonra tersine yapıp eski haline getirin.

Ana arı alt katta da yumurtaya “devam etmiş ise” ve kovanda 10dan fazla çerçevede kapalı yavru var ise bölme almanız gerekir. 2 kapalı yavru ile bölme alın.

Bulunduğunuz bölgede elmalar, kirazlar açmaya hazırlanınca 2.nci katın ortasından bir yavrulu çerçeveyi alın ve aldıgınız yere bir ham mum koyun. Aldığınız çerçevede ana arı olmasın, siz her ihtimale karşı silkeleyin. 2nci katın üzerine bir ana arı ızgarası koyun. Izgaranın üzerine bir ballık koyun. Kuluçkadan aldıgınız yavrulu çerçeveyi 2.nci kata koyduğunuz ham mumun tam üzerine gelecek şekilde ballığa koyun. Yavrulu çerçevenin iki yanına ikişer tane kabarmış çerçeve koyun. Boş kalan yerleri temel petekle doldurun.

*Ballık atmadan önce 2.nci katta beslemeden kalan ballı çerçeveleri alıp yerlerine ham mum girin.

** Kestane gibi kısa dönemli nektar akımlarına çalışacaksanız ızgarayı ilk kuluçka katının üzerine girin.

Ballıklar doldukça üzerine ballık koymaya devam edin. Ara sıra kuluçka katlarını aralayıp oğul memesi var mı kontrol edin.

Kapalı yavrulu çerçeve sayısının 12 olmasına asla musade etmeyin, hemen bölme alın.

Peteklerin dizilişi ile ilgili yorumlar kısmında, daha önce Kasımın paylaştığı, bir foto paylaşacağım. O düzene hassas özen gösterin.

Uçuş deliklerini ferah tutun. Uçuş deliğini sonuna kadar açın ve gözlemleyin. Eğer arılar bir anda kendini dışarı boşaltıyorsa uçuş deliği olması gerekenden dar demektir.

Kovanın üst kısmı (Kapak altı) izolasyonlu değilse bu düzenle hiç uğraşmayın.

Kovanların altında havalandırma yoksa bu sistemi denemeyin. Sadece uçuş deliğinden giren oksijen o kadar arıya ve yavruya asla yetmez.

Kovanları zırt pırt açıp kovan içi ısıyı kaybetmeyin. Normali haftada birdir.

Elinizdeki arı “”verim yönünden ıslah”” edilmemiş ise bölme alırsınız ama bal almanız hayal.

https://www.facebook.com/100008609730390/videos/1550330645263912/?hc_location=ufi

Bu şartları sağlayıp bir de arıya nektar takip ettirirseniz (gezginci arıcılık) değil 60, 100 kiloyu bile geçersiniz.

En önemli kısma geldik. Bu sistem kesinlikle benim icadım “değildir”. Yurtdışında rutin yapılan işlemlerdir. Dr Liebig videolarını izleyenler zaten bu yöntemleri bilirler.

Eğer bütün bunları yapıp iklimsel olarak normal, 30 günden fazla nektar akımı olan bir sezonda hedeflenen 60 kilo ve üzeri balı ve bölmeyi alamıyorsanız kabahat kesinlikle ama kesinlikle “arınızdadır”.

Yorumlara atacağım çerçeve düzenine ve videolara mutlaka bakın.

En ama en önemli kısma geldik.
60 kilonun üzeri benim…

2 comments

  1. Mehmet Öztürk

    İzzet Bey,çerçeve düzenini pek anlayamadım. Örneğin düz y, ters y ne demek? Biraz daha bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler

Bir yanıt yazın