Kızamık Nedir ?

Genellikle çocuklarda görülen solunum yolu hastalığı olan kızamık akciğer hastalığı olarak görülse de, insanın önce boyundan yukarısında başlayan daha sonra da vücudun tamamını kaplayan adında da anlaşılabileceği kırmızı izler bırakan bir hastalıktır. Bu hastalığa halk arasında kızamık dökmekte denir.

Daha vücutları hastalıklara karşı direnç kazanmamış kişilerde ( genel de çocuklar da) aşı ihmali sonucu hastalığa yakalanma ihtimali yüksektir. Mikrop solunum yolları, yiyecek, içecek ve bunun gibi bir çok şekilde vücuda bulaşabilmektedir.

Hastalığın en önemli evresi mikrobun ilk bulaştığı anda başlayan kuluçka dönemidir. Bu dönem yaklaşık olarak 2 hafta sürmekle beraber erken teşhiste bu dönem zarfında edinilir. Hastalığın en belirgin özellikleri yüksek ateş, gözlerden başlayarak vücuttaki kızarmalar, aşırı yorgunluk hissi, “aft” da denilen ağız içinde çıkan yaralardır.

En bulaşıcı hastalıklardan bir tanesi olan kızamık; Öpüşme, aynı tabak, çatal, kaşık kullanımında da bulaşmaktadır. Genel itibari ile çocuklarda görüldüğü için hastalığa yakalanan çocukların bir süre okula gitmemeleri gerekmektedir. Çünkü arkadaşları da çocuktur ve onların da vücut dirençleri hastalıklara karşı zayıftır.

Bir yanıt yazın